Medische pigmentatie

Bij dermatografie, ook wel medische pigmentatie genoemd, injecteert de huidtherapeut kleurpigmenten met behulp van pigmentatie-apparatuur. Binnen HUIDPROF zijn wij gespecialiseerd in het zetten van medische en cosmetische pigmentatie.

Voor welke aandoeningen?

Dermatografie wordt succesvol toegepast bij:

  • tepelreconstructies
  • liplijncorrectie bij een hazenlip (schisis)
  • aanbrengen wenkbrauwen na haaruitval (o.a. alopecia areata)
  • hyperpigmentatie (teveel aan pigment)
  • hypopigmentatie (te weinig pigment)
  • littekens door trauma (brandwonden, schaafwonden, andere verwondingen of operatie)
  • andere kleurafwijkingen in de huid

Wat houdt de behandeling in?

Een medische pigmentatie verloopt in een aantal stappen. Tijdens de eerste afspraak vertelt de patiënt de voorgeschiedenis van de aandoening. Ook wordt uit een grote variatie aan pigmenttinten de beste kleur bepaald. Daarbij brengt de huidtherapeut een beetje pigment aan in het te behandelen deel van de huid. Tijdens de vervolgafspraak bepaalt de huidtherapeut de vorm en start met het inkleuren ervan. Vier tot zes weken daarna beoordelen patiënt en huidtherapeut samen of de vorm en de kleur goed zijn. In de daarop volgende behandeling(en) stelt de huidtherapeut de kleur bij gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig.

Resultaat

Direct na de behandeling is de pigmentatie nog vrij donker en kan de huid licht gezwollen zijn. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid wordt de pigmentatie enkele dagen na de behandeling tot 40% lichter. Als de pigmentatie de natuurlijke vorm en kleur zo dicht mogelijk benadert, is het werk van de huidtherapeut klaar. Een pigmentatie kan na enkele jaren vervagen waardoor hij bijgewerkt moet worden. Dit is een normaal biologisch proces.

Afbeeldingen / Medische pigmentatie

Nazorg

Houd de gepigmenteerde huid de eerste drie dagen na de behandeling droog. De huid kan gaan vervellen en soms ontstaan er korstjes waaraan u niet mag krabben. Zorg ervoor, dat u de gepigmenteerde gebied het eerste half jaar goed beschermt tegen de zon. Dek het gebied af met kleding, een pleister of bescherm het met een zonnebrandcrème SPF 50.

Dermatografie na een borstreconstructie

Na een borstreconstructie ontbreken vaak de tepel en de tepelhof. Een chirurg kan deze alsnog reconstrueren met behulp van bijvoorbeeld een huidtransplantaat uit de lies. Een eenvoudiger methode is het inkleuren van de huid door een huidtherapeut. Een tepeltatoeage kan voor, na of zonder een chirurgische tepelreconstructie geplaatst worden. Het is een goed alternatief voor pijnlijke, tijdrovende en ingewikkelde behandelingen en kent zo goed als geen bijwerkingen. Gemiddeld zijn er drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen. De behandelingen zijn meestal goed zonder verdoving te verdragen. Om vooruitgang vast te stellen, maakt de huidtherapeut voor en na elke behandeling foto’s.

De tepelpigmentatie is uiteindelijk een blikvanger en kan de rest van de borst camoufleren. De pigmentatie gaat meestal over het litteken heen, zodat deze zo onopvallend mogelijk wordt.