Littekens

Hoe ontstaat een litteken?

Een litteken is een huidafwijking dat ontstaat na een eventuele verstoorde wondgenezing. Dit kan bijvoorbeeld door een slechte doorbloeding of een infectie.  Een wond geneest in 3 fasen:

De ontstekingsfase
Deze duurt 1 tot 4 dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase worden collageen vezels aangemaakt door het lichaam en komt de wondgenezing op gang.

De regeneratiefase
Deze duurt van de 4e tot de 21e dag. Bloedvaatjes, collageen vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.

De rijpingsfase
Deze begint vanaf de 21e dag en kan 1 tot 2 jaar duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood en voelt oppervlakkiger en soepeler.

Er bestaan 4 categorieën littekens, namelijk:

Normale littekens
Deze ontstaan wanneer er geen sprake is geweest van een verstoorde wondgenezing. Er vormt zich dan een vlak en smal litteken. Het litteken kleurt vaak na enige tijd wit, maar kan ook een donkere kleur krijgen bij een sterkere pigmentvorming.

Atrofische littekens
Hierbij is er sprake van verminderd weefsel onder het litteken. Het kan dan een soort putje vormen, doordat het litteken wat meer verzonken ligt in de huid.

Hypertrofische littekens
Dit zijn littekens die bovenop de huid lijken te liggen en voelen erg stug aan. Dit komt doordat het lichaam teveel collageenweefsel heeft geproduceerd. Vaak zijn de littekens rood van kleur, door de sterke doorbloeding. Het kan een jeukend, zeurend en trekkend gevoel geven.

Keloïdale littekens
Deze littekens lijken op hypertrofische littekens maar het littekenweefsel woekert over de grenzen van het wondgebied heen en er ontstaan abnormaal verdikte plekken. Deze littekens komen bovengemiddeld voor bij jonge mensen en negroïde mensen.

Behandelmogelijkheden

Hiervoor kunt u terecht bij het hoofdstukken “Littekentherapie en Microneedling” .