Acne / acnelittekens

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne is een ontstekingsziekte van de talgklieren in de huid. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door talg, bacteriën en vetzuren die de poriën in de huid verstoppen. Hierbij ontstaan mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen.

De huid heeft talgklieren nodig om zich te beschermen tegen vochtverlies en ter bescherming van schimmels en bacteriën van buitenaf. Door middel van hormonen, kunnen talgklieren groter worden en gaan meer talg produceren dan nodig is. Het overmatige talg blijft in de gang van de talgklier zitten, waardoor mee-eters ontstaan. In de porie zitten ook bacteriën. Deze zetten het talg om in verzuren. Dode huidcellen kunnen de poriën blokkeren, waardoor het talg van de mee-eter niet uit de huid kan worden afgevoerd. De porie zal in dit geval openscheuren. Hierdoor komen de talg, bacteriën en vetzuren in de huid terecht en ontstaat er een ontsteking. Deze ontstekingen kunnen na genezing littekens achter laten.

Locatie

Over het algemeen komt acne voor op de volgende gebieden: gezicht, borst en rug

Soorten Acne

Er zijn verschillende soorten acne. Indien u een officiële diagnose wilt, kan dit door een huisarts of dermatoloog worden beoordeeld.

Acne vulgaris
Ook wel jeugdpuistjes genoemd. Deze vorm acne ontstaat tijdens de pubertijd onder invloed van hormonen.

Acne conglobata
Hierbij is er sprake van zeer heftige ontstekingen. Deze bevinden zich vaak rond de borst en rug.

Acne fulminans
Deze vorm van acne lijkt op de vorm “conglobata”. Echter ontstaat deze vorm van acne zeer plotselinge en gaat gepaard met gewichtsverlies, spier- en gewrichtspijn.

Acne infantum
Ook wel baby- acne.

Acne ectopica (hidradenitis suppurativa)
Hierbij gaat het met name om chronische ontstekingen van de haarzakjes. Deze ontstekingen komen vooral voor in de oksels en liezen.

Behandelmogelijkheden

Hiervoor kunt u terecht bij de pagina’s: “Acnetherapie, Chemische Peeling, Microneedling & Microdermabrasie