Pigmentstoornissen

Wat is een pigmentstoornis?

Bij een pigmentstoornis is er teveel of juist te weinig pigment aanwezig in de huid.

HuidProf behandelt patiënten met hyperpigmentatie (teveel pigment) en hypopigmentatie (te weinig pigment).

De meest voorkomende pigmentstoornissen bij HuidProf

Lentigo
Lentigo is de medische benaming voor een ouderdomsvlek. Dit is een veelvoorkomende, goedaardige bruine verkleuring van de huid. Het ontstaat vanaf middelbare leeftijd en met name bij een licht huidtype door veelvoudige blootstelling aan zonlicht. De voorkeurslocatie is op het gezicht en de handruggen.

Melasma
Melasma is de medische benaming voor een zwangerschapsmasker. Dit is een goedaardige bruine verkleuring in het gezicht bij vrouwen welke onder invloed van hormonen ontstaat. Een Melasma komt voor bij zwangerschap, hormoonmedicatie en pilgebruik. De aandoening verdwijnt vaak vanzelf na de bevalling, het stoppen met de pil of hormoonmedicatie. Bovenstaande risicogroep heeft een verhoogde kans op het terugkeren van melasma bij een nieuwe zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht. De voorkeurslocaties zijn op het voorhoofd, de jukbeenderen, bovenlip en kin.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Post inflammatoire hyperpigmentatie betekend letterlijk hyperpigmentatie (teveel pigment) na een ontsteking. Het ontstaat dan ook op plaatsen waar een ontsteking of beschadiging van de huid heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld bij acne, eczeem of brandwonden. Post inflammatoire hyperpigmentatie is een goedaardige rode tot bruine verkleuring in de huid. Nadat een ontsteking is verdwenen kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dat is niet altijd het geval. Mensen met een donkere huid hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van post inflammatoire hyperpigmentatie.

Vitiligo
Bij vitiligo verdwijnen pigmentcellen, hierdoor verliezen delen van de huid en haren hun kleur. Dit is te herkennen aan symmetrische melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes. Voorkeurslocaties zijn met name op het gezicht, de handen en de schaamstreek.

Naevus
Naevus is de medische benaming voor een moedervlek. De moedervlek is een goedaardige vlek op de huid. Ze bestaan in verschillende vormen, maten en kleuren. Moedervlekken kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, de meeste ontstaan tussen het 3e tot het 40e levensjaar. Erfelijkheid en zonverbranding  op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van moedervlekken stimuleren.

Behandelmogelijkheden

Hiervoor kunt u terecht bij het hoofdstukken:  “Chemische peelings, Microneedlingmedische pigmentatie en camouflagetherapie